Wanneer je bevestiging krijgt dat je op sollicitatiegesprek mag komen, wil je waarschijnlijk tegelijk een vreugdedansje doen én gillend weglopen. Het betekent namelijk dat je cv en sollicitatiebrief in de smaak vielen, maar ook dat je nu alles uit de kast moet halen om een goeie eerste indruk te maken. En dat vooruitzicht kan best zenuwslopend zijn. Een degelijke voorbereiding is dan ook cruciaal om zelfverzekerd voor de dag te komen. Wij vertellen je waaraan je zoal moet denken voor, tijdens en na je sollicitatiegesprek.
YouAreHere
Wat het betekent om sollicitatiegesprek grondig voor te bereiden? Een leuke outfit uitkiezen volstaat helaas niet. Dit komt er allemaal bij kijken:
Weet waarvoor je solliciteert: er zit misschien veel tijd tussen je eerste sollicitatiemail en je gesprek, dus lees je maar beter de vacature en jouw motivatiebrief nog eens goed door. Schrijf mogelijke vragen op en probeer de gevraagde (of beloofde!) competenties extra in de verf te zetten.
Leer het bedrijf door en door kennen: doe opzoekwerk over de onderneming waarbij je solliciteert. Wat verkopen ze zoal? Wie is leidt het bedrijf? Waarmee is het zoal in het nieuws gekomen? Tijdens je gesprek moet je tonen dat je hélemaal mee bent.
Plan je route: op weg naar je sollicitatiegesprek wil je niet voor verrassingen komen te staan. Zoek dus vooraf op hoelang je erover zult doen (vertrek ruim op voorhand) en wat het beste vervoersmiddel is om de weg af te leggen (misschien is er geen openbaar vervoer in de buurt van het kantoor).
Bereid veelgestelde vragen voor: hoewel je nooit kunt voorspellen hoe je sollicitatiegesprek zal verlopen, zijn er wel enkele veelgestelde vragen die vaak terugkomen. Door daar op voorhand al goede antwoorden op te verzinnen, vermijd je black-outs tijdens je het gesprek.
Doe een generale repetitie: oefen je sollicitatiegesprek met een vriend of familielid. Laat hem of haar kritische vragen stellen en probeer zo vlot mogelijk te antwoorden. Achteraf kan je helper je tips geven om nóg beter over te komen.
Zorg voor een verzorgd voorkomen: ten slotte zijn ook je kledingkeuze en hygiëne bepalend voor een goeie eerste indruk. Kies een nette outfit waarin je je goed voelt en zorg dat je niet te hard ruikt (noch naar zweet, noch naar een overdadige hoeveelheid parfum). Lees hier hoe je jezelf het best presenteert.veelgestelde vragen die vaak terugkomen. Door daar op voorhand al goede antwoorden op te verzinnen, vermijd je black-outs tijdens je het gesprek.
Geen idee hoe je je cv er ook nog eens aantrekkelijk en overzichtelijk doet uitzien? Een snelle online zoektocht biedt je bergen inspiratie – van erg eenvoudige cv’s tot grafische pareltjes. Die laatste zijn interessant als je een job in de grafische of designsector zoekt. Er zijn trouwens zelfs sites die een cv voor jou generen (gewoon de gevraagde gegevens invullen en klaar) of die gratis templates voor je cv aanbieden. Je hebt met andere woorden geen excuus om een slordige of onvolledige cv af te geven!
Ben je optimaal voorbereid voor je sollicitatiegesprek? Goed zo. Nu moet je de babbel zelf nog overleven. De beste tip die we kunnen geven is ‘wees jezelf’, maar met dit handige lijstje ben je waarschijnlijk nét iets meer:
Gedraag je netjes: dat wil zeggen: je gesprekspartner vriendelijk begroeten en de hand schudden, hem of haar bedanken voor de tijd en moeite, en mooi praten (tussentaal kan, maar een écht plat accent verberg je toch beter een beetje).
Draai niet rond de pot: antwoord concreet op de vragen en geef eventueel zelfs voorbeelden van situaties of vaardigheden. ‘Ik weet het niet’ komt nooit goed over.
Stel ook zélf vragen: een sollicitatiegesprek moet op de eerste plaats een matchingsgesprek zijn. De werkgever moet dus ook een goede indruk maken op jóu. Stel daarom genoeg vragen om zeker te zijn dat je past bij het bedrijf en zijn cultuur. Vragen over het loon hou je beter voor een tweede gesprek.
Toon je enthousiasme: ook al ben je in het ‘echte’ leven van nature eerder rustig, toch doe je tijdens je sollicitatiegesprek maar beter je best om enthousiast over te komen. Lach genoeg, praat luid en duidelijk en spreek je motivatie gerust uit.
Let op je lichaamstaal: een open houding, handgebaren en oogcontact doen wonderen voor je uitstraling. Lees hier alles over je lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprek.
Solliciteer je voor een job in het buitenland of is er een andere reden waarom je het sollicitatiegesprek via een video call doet? Test dan het programma waarmee je zult bellen zeker op voorhand eens uit, zodat alles vlot verloopt.
In een ideale wereld word je meteen op de hoogte gebracht als alle kandidaten op gesprek zijn geweest, maar helaas is dat vaak níét het geval. Vraag tijdens je gesprek daarom altijd wanneer ze iets zullen laten weten. Als die dag voorbij is en je nog niet bent ingelicht, kun je het heft in eigen handen nemen en je contactpersoon bellen of mailen voor een update.
Is het antwoord negatief? Vraag dan zeker om feedback via e-mail of per telefoon. Alleen zo kun je leren uit je ervaringen en maak je de volgende keer misschien meer kans.
Voor je je zoektocht naar een job begint, is het interessant om de verschillende soorten contracten en tewerkstellingsvormen te leren kennen. Wat is een beginnerscontract? Is interimarbeid iets voor jou? Lees en ontdek!