Ontdek de toekomst van aanwerving: De rol van AI volgens het Adecco Global Workforce of the Future 2023 Rapport

  • 2/06/2024
  • 13:30
Labels:
  • Adecco Group

De nieuwste inzichten uit ons Adecco Global Workforce of the Future 2023 rapport laten zien dat werknemers vertrouwen op kunstmatige intelligentie (AI) om kansen te vinden, maar geloven dat alleen mensen hun ware potentieel kunnen zien.

AI in de HR sector: Wat werknemers echt denken

AI zal ongetwijfeld een integraal onderdeel worden van de rekruteringssector, maar hoe precies? Ons onderzoek, dat de mening van 30.000 werknemers in 23 landen weerspiegelt, toont aan dat 64% van de werknemers AI vertrouwt om hen te verbinden met vacatures. Toch geven ze de voorkeur aan een menselijke recruiter voor het beoordelen van hun potentieel tijdens sollicitatiegesprekken.

Download het rapport Global Workforce of the Future 2023 - Hoofdstuk II AI in de werving: Link.

AI: Een Hulpmiddel, Geen Vervanging

Werknemers zien AI als een waardevol hulpmiddel voor het koppelen van kandidaten aan vacatures, het selecteren van kansen en het creëren van nauwkeurige functieomschrijvingen. Echter, als het gaat om de meer genuanceerde aspecten van aanwerving, zoals het beoordelen van prestaties tijdens een sollicitatiegesprek, vertrouwen werknemers AI veel minder.

  • Beoordeling van prestaties tijdens sollicitatiegesprekken: Slechts 24% vertrouwt AI hiervoor, met 42% die twijfelt aan het vermogen van AI om non-verbale signalen op te pikken.
  • Erkenning van niet-traditionele werkervaring: Werknemers hebben hier ook weinig vertrouwen in AI’s capaciteiten.

Dit toont aan dat werknemers AI als een hulpmiddel zien dat menselijke recruiters ondersteunt, in plaats van vervangt.

Vertrouwenskloof: Opleidingsniveau en Geografie

Er is een duidelijke kloof in het vertrouwen in AI afhankelijk van opleidingsniveau en geografie:

  • Opleidingsniveau: 55% van alle werknemers vertrouwt AI, maar dit daalt naar 39% bij degenen met een middelbare schooldiploma, terwijl 65% van universitair geschoolden AI vertrouwt.
  • Geografie: Het vertrouwen varieert sterk per land.

Volgende stappen voor verantwoordelijke werkgevers

Werkgevers moeten werken aan het creëren van inclusieve en veilige werkplekken. Hier zijn drie stappen die ze kunnen nemen:

  1. Investeer in AI voor Efficiëntie: Gebruik AI in het rekruteringsproces om de efficiëntie te verhogen, maar wees transparant over waar en hoe AI wordt gebruikt om vertrouwen op te bouwen.
  2. Zorg voor Toegankelijkheid: Zorg ervoor dat elke kandidaat toegang heeft tot de technologie en zich comfortabel voelt met het gebruik ervan.
  3. Menselijke Recruiters Voorop: Aanwerving moet niet alleen gebaseerd zijn op vaardigheden en ervaring. Om het volledige potentieel van een persoon te beoordelen, blijft menselijke interactie essentieel.

 

Ons rapport benadrukt dat hoewel AI aanzienlijke voordelen biedt in het aanwervingsproces, menselijke vaardigheden en beoordelingen onmisbaar blijven. Dit evenwicht tussen technologie en menselijke touch zal de toekomst van aanwerving vormgeven.

Lees het volledige rapport voor meer inzichten en details: Global Workforce of the Future 2023

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de rekruteringswereld door onze blog te volgen. Samen bouwen we aan een toekomst waarin technologie en menselijke expertise hand in hand gaan

Indien je geïnteresseerd bent in meer inzichten over dit onderwerp, surf dan naar Navigating the AI Revolution and the Shifting Future of Work. Het vierde jaarlijkse wereldwijde werkgelegenheidsonderzoek uit 2023, spreekt met meer dan 30.000 werknemers in 23 landen over Generatieve AI, welzijn, burn-out en de snel veranderende toekomst van werk.