Studentenarbeid, geregeld door specifieke regels, stelt jongeren in staat om studies en werkervaring te combineren, terwijl ze profiteren van een voordelig sociaal statuut. Met de tijdelijke verhoging van het urencontingent in 2023 en 2024 konden werkgevers en studenten genieten van meer flexibiliteit. Maar hoe zit het in 2025?
Onder bepaalde voorwaarden kunnen studenten tijdens het kalenderjaar werken zonder dat op hun loon socialezekerheidsbijdragen verschuldigd zijn. Op dat loon is enkel een solidariteitsbijdrage verschuldigd. Het bijdragepercentage van de solidariteitsbijdrage bedraagt 8,13%. Hiervan is 5,42% ten laste van de werkgever en 2,71% ten laste van de student.
Deze verminderde sociale bijdrage is enkel van toepassing wanneer aan de volgende voorwaarden voldaan is:
Er is een ondertekende studentenovereenkomst.
De student werkt niet tijdens verplichte schoolperiodes (de momenten waarop de student aanwezig moet zijn voor lessen of activiteiten aan de onderwijsinstelling).
De student werkt maximaal 475 uur per kalenderjaar (het zogenaamde studentencontingent).
Voor de jaren 2023 en 2024 werd het studentencontingent tijdelijk verhoogd van 475 uur naar 600 uur per jaar voor alle sectoren.
Wat nu?
Er werd ondertussen een wetsvoorstel ingediend voor een definitieve verhoging van het studentencontingent naar 600 uur per jaar, van kracht vanaf 1 januari 2025. Tot op heden werd dit voorstel nog niet goedgekeurd, noch gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dit wil zeggen dat studenten vanaf het eerste kwartaal van 2025 opnieuw slechts maximaal 475 uur werken met solidariteitsbijdrage bij één of meerdere werkgevers.
We blijven de voortgang van de wetsvoorstellen nauwgezet volgen en houden u op de hoogte van verdere veranderingen.
Bron:
https://www.socialsecurity.be/employer/instructions/dmfa/nl/latest/instructions/persons/specific/students.html
https://www.socialsecurity.be/employer/instructions/dmfa/nl/latest/intermediates#studentencontingent-600-versus-475-uren-18-12-2024