Met het einde van het jaar in zicht, krijgt u mogelijks veel vragen van uw uitzendkrachten over hun eindejaarspremie. Om u te ondersteunen, hebben we de meest voorkomende vragen en antwoorden over dit onderwerp op een rijtje gezet.
Welke uitzendkrachten hebben recht op een eindejaarspremie?
Om recht te hebben op een eindejaarspremie moet de uitzendkracht tijdens een bepaalde referteperiode, in het stelsel van de vijfdaagse werkweek, minstens 65 dagen ofwel 494 uren hebben gewerkt. Wie in een zesdaagse werkweek werkt, moet minstens 78 dagen (of 494 uren) hebben gepresteerd.
De referteperiode voor de eindejaarspremie vangt aan op 1 juli en eindigt op 30 juni van het volgende jaar.
Let op, uitzendkrachten die tijdens de referteperiode in vaste dienst treden bij de gebruiker bij wie zij onmiddellijk daarvoor als uitzendkracht waren tewerkgesteld, moeten slechts 60 dagen (456 uren) (5-daagse werkweek) of 72 dagen (6-daagse werkweek) gewerkt hebben.
Welke dagen leiden tot de opbouw van het recht op een eindejaarspremie?
Niet alleen de gepresteerde uren en/of dagen leiden tot de opbouw van het recht op de premie. Ook de dagen en uren van schorsing van de arbeidsovereenkomst die in aanmerking komen voor de onderwerping aan de sociale zekerheid worden mee in rekening gebracht.
Enkele bijzonderheden:
Er worden maximum 5 dagen tijdelijke werkloosheid om economische redenen gelijkgesteld.
Dagen van arbeidsongeval onder een uitzendovereenkomst vallen onder het gewaarborgd loon; ook de dagen na de uitzendovereenkomst kunnen in bepaalde gevallen meetellen om het recht op een eindejaarspremie te bepalen. Het Sociaal Fonds wordt hier echter niet automatisch van op de hoogte gebracht, de uitzendkracht moet de attesten van de verzekeringsmaatschappij bezorgen aan het Fonds.
De dagen en uren die gewerkt worden in het kader van een flexi-job tellen mee voor de toekenning van een eindejaarspremie, maar het flexiloon telt niet mee in de berekening van het bedrag van de eindejaarspremie.
Wanneer wordt de eindejaarspremie toegekend?
De premie wordt betaald in de loop van de maand december die volgt op het einde van het refertejaar. Bijvoorbeeld, de eindejaarspremie met een referteperiode van 2024 met een referteperiode van 1/07/2023 - 30/06/2024 wordt toegekend in december 2024.
Hoeveel bedraagt de premie?
De eindejaarspremie bedraagt 8,33 % van het brutoloon dat de uitzendkracht verdiende tijdens het refertejaar. Van deze brutopremie wordt nog afgetrokken:
13,07 % sociale zekerheidsbijdragen
23,22 % bedrijfsvoorheffing
Welke stappen moet de uitzendkracht ondernemen?
Alle rechthebbende uitzendkrachten ontvangen in de loop van de maand december thuis een document van het Sociaal Fonds voor de Uitzendkrachten. Dit document vermeldt de naam van de rechthebbende, de berekening van de premie en enige uitleg in verband met de wijze van uitbetaling.
Uitzendkrachten die verhuizen in de loop van het jaar waarin de toekenning van de premie gebeurt, moeten hun adreswijziging vóór midden november aan het Sociaal Fonds meedelen.
Het document bestaat uit twee vakken. De uitzendkracht bewaart vak A. Met vak B wendt hij zich tot een betalingsorganisme. Er zijn vier betalingsorganismen, met name het Sociaal Fonds voor de Uitzendkrachten en de drie grote vakbonden (ABVV, ACV en ACLVB).
Uiteraard blijven wij steeds beschikbaar om alle vragen van uitzendkrachten met betrekking tot de eindejaarspremie te beantwoorden.